Angående Covid-19 - coronavirus

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.

GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge

Skademekanism

Tennisarmbåge är en typisk överbelastningsskada i armbågens utsida (laterala humerusepikondylen) (bild 11.2). Skadan förekommer relativt ofta hos tennisspelare, därav benämningen tennisarmbåge. Vid akut överansträngning uppstår primärt en inflammation i muskel-/senfästet, som varar 1–3 dagar. Det utsatta muskelfästet är gemensamt för handledens och fingrarnas sträckmuskler, och det är därför vanligt med nedsatt funktion och nedsatt kraft i hand och fingrar.

Vävnadsskada med smärta i senfästet på överarmsbenets utsida.

Symptom för tennisarmbåge

Det smärtar alltid över muskel-/senfästet på armbågens utsida inom ett relativt begränsat område. Smärtan strålar ofta ner längs armbågens baksida mot handleden. Det smärtar dessutom över fästet när underarmens muskler/senor belastas under uttöjning. Det är också vanligt med tryckömhet vid direkt palpation.

Ett test för att säkerställa den kliniska diagnosen för tennisarmbåge är att böja handleden mot motstånd. Då upplevs en uttalad smärta över muskel-/senfästet samt kraftlöshet. Testet har hög diagnostisk säkerhet.

Behandling av tennisarmbåge

Den skadade kan bli smärtfri med avlastning från provocerande träning/belastning, några dagars inflammationshämmande medel och ett så kallat epikondylitbandage. Med detta bandage förflyttas belastningen av det gemensamma senfästet något längre ner i underarmen. Hos tennisspelare kan tillståndet ofta förebyggas eller förhindras genom ett riktigt grepp om tennisracketen och genom att använda racket av rätt storlek.

Vid långvariga besvär rekommenderas excentrisk styrketräning av underarmens muskulatur som bästa behandling. Ibland kan kortisoninjektion som ibland behöver upprepas, dock maximalt tre gånger, ge god effekt. Det är viktigt att ge kortisoninjektionen med skelettkontakt för att minska risken för hudkomplikationer. Operation kan vara nödvändig vid långvariga besvär och om rehabilitering samt annan behandling inte haft god effekt. Vid operation av tennisarmbåge friläggs det gemensamma muskel-/senfästet och den överansträngda vävnaden tas bort. Operationen är tekniskt enkel och kan göras i lokalbedövning.

Prognos

Läkningsprognosen är alltid god. Tennisarmbåge läker ut av sig själv, men kan utan behandling ta mycket lång tid, upp till 1–2 år. Ofta kan aktivitet återupptas efter cirka 2–3 veckor efter insatt behandling, till exempel kortisoninjektion. Efter operation är rehabtiden ofta upp mot sex veckor.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.