Kvalitet genom specialisering
Angående Covid-19 - coronavirus
Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.
GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86
Skademekanism
Långvariga besvär från någon av alla senor i ljumsken kan förekomma, speciellt hos fotbollsspelare, sprinterlöpare och ishockeyspelare. Problemet kan uppstå efter en delbristning i muskel/sena, som inte har behandlats rätt eller på grund av överbelastning. Så småningom försvagas muskelstyrkan och smärtan ökar. Det tar ibland lång tid innan idrottaren söker hjälp. Vanligtvis är det någon av adduktormusklerna (som för benet inåt) som är utsatt, speciellt fästet för den långa inåtföraren (adduktor longus), men även andra muskler kan vara engagerade, till exempel bukmuskeln och lårmuskeln (quadriceps).
Behandling
Till en början rekommenderas rehabprogram med successivt ökande rörelseträning, styrketräning och funktionsträning (se sidan 209). Inflammationshämmande medel används ofta. Om ett väl genomfört rehabprogram inte leder till minskad smärta och förbättrad funktion inom 3–6 månader, kan operation övervägas. Vid långvariga senbesvär, speciellt i benets långa inåtförare (adduktor longus), görs tenotomi (delning av senan). I vissa fall övervägs operation för att förstärka bukväggen.
Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering