Angående Covid-19 - coronavirus

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.

GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86

Mortons metatarsalgi

Mortons metatarsalgi

Skademekanism

Nerverna i framfoten kan klämmas mellan mellanfotsbenen. Oftast sker detta mellan tredje och fjärde mellanfotsbenet. Orsaken är sannolikt för trånga skor samt för hög träningsbelastning.

Symptom

Symptomen är mycket karaktäristiska med smärta som strålar ut mellan tredje och fjärde tån. I enstaka fall kan inklämning av nerven i stället förekomma mellan andra och tredje mellanfotsbenet. Det hörs en mycket karaktäristisk knäpp och samtidig smärta när foten trycks ihop från sida till sida, med samtidigt tryck på nerven från undersidan av foten. I vissa fall kan diagnosen förstärkas med lokalverkande bedövningsmedel mellan mellanfotsbenen, varefter kompressionstestet upprepas.

Behandling

Om inte skojustering och inlägg ger tillfredsställande resultat, rekommenderas operation. Den inklämda nerven skärs då bort. Operationen kan göras från ovan- eller undersidan av framfoten. Det är viktigt att ta bort ungefär en centimeter av nerven för att förhindra att tillståndet återuppstår.

Mortons metatarsalgi är en nervinklämning mellan mellanfotsbenen, oftast det tredje och fjärde. Säker behandling är operation med borttagning av nerven.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.