Angående Covid-19 - coronavirus

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.

GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86

Knäskålsluxation

Knäskålsluxation

Skademekanism

Luxation av knäskålen (urledvridning) uppstår framför allt vid rotationsvåld. Den kan även förekomma i samband med tackling, till exempel i handboll och basket. Skadan är mycket vanligare hos flickor än hos pojkar, särskilt i unga år. I vissa fall sker endast en luxation, i andra fall utvecklas återkommande instabilitet och knäskålen går ur led flera gånger. Skadan uppstår ofta vid slag mot den inre delen av knäskålen med samtidig utåtrotation av underbenet och aktivering av lårmuskeln. Ofta finns en anatomisk felställning med kobenthet och överrörlighet i framför allt knäskålsleden. Ökad framåtvinkling av lårbenshalsen och underutveckling eller avflackning av ytan på lårbenet under knäskålen med utåtrotationsfelställning av underbenet som följd, är också vanliga underliggande anatomiska orsaker.

Urledvridning (luxation) av knäskålen sker alltid utåt sidan. I många fall håller knäslålen på plats (mediala patellofemorala ligamentet - MPFL) och en benbit lossnar från ledytan på lårbenet.

När knäskålen går ur led lägger den sig alltid på utsidan av knäleden. Samtidigt sker en bristning av ledkapseln och ledbanden på insidan av leden. På senare år har reparation av det mediala patellofemorala ligamentet (MPFL) blivit en vanlig operation. I vissa fall förekommer en fraktur på den inre kanten av knäskålen, alternativt på den yttre kanten av lårbenet.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.