Angående Covid-19 - coronavirus

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.

GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86

Osteochondritis dissecans (osteokondrit)

Osteochondritis dissecans (osteokondrit)

Skademekanism

Osteochondritis dissecans (avlossning av små ben-/broskbitar) förekommer framför allt hos unga idrottare. Om det är en skada eller om tillståndet är medfött är osäkert. Brosk med underliggande ben lossnar delvis från ledytan. Skadan sitter oftast i knäledens ledyta på lårbenets insida, alternativt utsida. Orsaken till osteokondrit är oklar. Enstaka gånger lossnar benbroskbiten och ligger som en fri kropp inuti knäleden, vilket leder till låsningar och upphakningar. Oftast är osteokondriten dock täckt av en intakt broskyta och ger då enbart smärtbesvär.

Osteochondritis dissecans. Benbit med överliggande brosk som lossnar från lårbenet.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.