Angående Covid-19 - coronavirus

Med anledning av Coronaviruset vill vi förtydliga att Ortho Center Skåne/Spine Center Skåne/GHP Hud endast bedriver planerad sjukvård. Det innebär att vi inte tar emot patienter med smittsamma sjukdomar. Vi är mycket noggranna med att upprätthålla en säker miljö, fri från smitta för dig under din behandling. Av detta skäl undanber vi oss också medföljande anhöriga såvida inte patienten är ett barn eller det medicinska tillståndet kräver det. I de fall du har tecken på infektion såsom luftvägssymptom, hosta, feber ber vi dig att boka om ditt besök eftersom vi inte vill sprida smitta på kliniken.

GHP Ortho Center Skåne: 040-651 00 50, info.skane@orthocenter.se
GHP Spine Center Skåne: 040-30 80 00, info.skane@spinecenter.se
GHP Hud Malmö: +46 701 60 90 86

Schlatters sjukdom

Schlatters sjukdom

Skademekanism

Schlatters sjukdom förekommer hos barn i pubertetsåldern. Den beskrevs för över 100 år sedan och är mycket vanlig hos högaktiva ungdomar, särskilt fotbollsspelande pojkar, men förekommer även ofta hos flickor. Sjukdomen är helt ofarlig, men kan vara rejält smärtsam. Det som sker är att tillväxtzoner vid knäskålssenans infästning i skenbenet utsätts för alltför hög belastning i samband med ökad aktivitet. Det uppstår små bristningar och uppluckring av infästningen i benet. Liknande sjukdom kan förekomma på knäskålens nedersta del och kallas då Sinding-Larsens sjukdom. Denna är dock ovanlig.

Symptom vid Schlatters sjukdom

Den unga idrottaren besväras framför allt av smärta i samband med träning, speciellt vid belastning av lårmuskeln. Svullnaden är rejäl och det ömmar vid tryck. Dessutom blir det ofta en kraftig utbuktning över knäskålssenans fäste i skenbenet (bild 6.25). I flera fall uppstår skadan i båda knäna. Den ger ofta upphov till rejäla besvär och kan förhindra idrottsaktivitet.

Diagnosen Schlatters sjukdom ställs vid röntgenundersökning, som visar en uppluckring med fragmentering av tillväxtzonen framtill i skenbenet. Diagnosen ställs oftast kliniskt och röntgenundersökning är egentligen inte nödvändig, men görs framför allt för att utesluta andra sjukdomar.

Schlatters sjukdom med utbuktning över knäskålssenans infästning i skenbenet.

Behandling av Schlatters sjukdom

Behandling görs bara för att minska symptomen. Sjukdomen går över av sig själv och läker ut. Råd och information är alltså av stort värde vid behandling av dessa ungdomar. Det smärtande området kan avlastas, till exempel med en mjuk knäortos. Kortvarig vila och alternativ träning rekommenderas. Fortsatt idrottsutövning trots smärta leder inte till någon risk för framtida men.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.