Kvalitet genom specialisering

lår

 

Lårets anatomi

Låret innehåller ett flertal muskler som framför allt kan sträcka och böja i knä- och höftleden. Även de tre muskler som kan föra ihop benen (adduktorerna) (adductor longus, magnus och brevis) är belägna i låret. De har sina ursprung på framsidan av bäckenet eller på pubisbenet (os pubis) mitt mellan benen och sina fästen på lårbenets (femur) insida. De muskler som kan föra isär benen (abduktorer) finns däremot i höften och löper från utsidan av bäckenet till lårbenets övre del (trochanter major).

Den fyrhövdade knästräckarmuskeln (quadriceps) på framsidan av låret består av fyra muskler varav en (rectus femoris) passerar både höft- och knäled. Därmed kan rectus femoris både böja höftleden och sträcka knäleden. De resterande tre musklerna (quadriceps lateralis, intermedius och medialis) fäster tillsammans med rectus femoris på skenbenet (tibia) via knäskålen och knäskålssenan.

Den fyrhövdade knäböjarmuskeln (hamstrings) på baksidan av låret består av fyra muskler (semitendinosus och semimembranosus samt biceps femoris som består av en kort och en lång muskelbuk). Den korta muskelbuken av biceps femoris passerar knäleden, medan övriga muskler passerar både höft- och knäled. Därmed kan hamstringsmusklerna både sträcka höftleden och böja knäleden. Hamstringsmusklerna har sitt ursprung i bäckenets sittknöl (tuber ischiadicum) och lårbenet (biceps korta muskelbuk) och de har sina fästen på båda sidor om knäleden. På insidan fäster semimembranosus och semitendinosus på skenbenet (tibia) och på utsidan fäster biceps femoris på fibulahuvudet.

Denna text är ett utdrag ur boken Nya Motions- och idrottsskador och dera rehabilitering

Lårets muskler på framsida

Lårets muskler på baksida

Lårets muskler på insida.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Om du fortsätter innebär det att du accepterar att cookies används.