Artros i höft och knä

Vad är artros?

Artros är en kronisk sjukdom som beror på en obalans av uppbyggnad och nedbrytning av broskceller i leden där den nedbrytande processen går snabbare än den uppbyggande. Det är inte bara brosket som drabbas utan även ledband, ledhinna, ledkapsel, skelett och muskulatur. ​Artros och det talspråkliga ordet ledförslitning betyder samma sak, ledsjukdom med nedbrytning av brosk. Det vanligaste är artros i knäna, höfterna, ryggraden och handens leder men sjukdomen kan utvecklas i vilken led som helst.

Vad betyder artros?

Artros, även kallat osteoartrit, är taget från grekiskan och betyder ”sjuk led” – något som väl beskriver vad artros är. Ett annat namn för artros är ledsvikt, och delas vanligtvis upp i primär och sekundär artros.

Primär artros

Primär artros är den vanligaste typen av artros och är den typ av slitage på lederna som utvecklas gradvis med åren. Primär artros drabbar allra vanligast äldre människor.

Sekundär artros

Sekundär artros är den andra av två former artros. Sekundär artros innebär att man drabbats av artros till följd av en skada. Sekundär artros är allra vanligast bland idrottare och fysiskt aktiva personer.


Varför får man artros?

Artros förekommer främst hos kvinnor och äldre människor, men kan givetvis drabba alla. Artros uppstår till följd av slitage på leder som förekommit under en längre tid. Ålder är en vanlig orsak till att man får artros – men inte den enda. Lederna slits mer vid tung fysisk aktivitet och kroppsarbete. Av denna anledning kan man tydligt se att idrottare och fysiskt aktiva människor löper större risk att drabbas av artros med åren.

Övervikt och fetma är ytterligare en vanlig orsak till artros. Detta då lederna belastas allt tyngre, vilket innebär att de slits snabbare.

Är artros ärftligt?

Artros kan vara ärftligt och kan på så sätt också vara en av anledningarna till att man drabbas.

Artros – Symtom

Lider man av artros kan man drabbas av flera olika symtom som påverkar dig i din vardag. Det är vanligt att man får följande symtom på artros:

  • Smärta
  • Minskad rörlighet
  • Svaghet i muskler
  • Trötthet
  • Stelhet i den skadade leden

Artros - Behandling

Att leva med artros är inte alltid lätt. Det inte många vet är att man bäst kan behandla artros med fysisk aktivitet i vardagen. Det du dock bör ta med dig är att anpassa dina aktiviteter till det du klarar av. En vanlig reaktion är att bli rädd när det gör ont, men det ska väldigt mycket till för att det ska skada mer att röra på sig.

Artros – Operation

I vissa fall av artros kan det komma att behövas behandling i form av en operation. Detta för att bli av med artros och på bästa sätt återställa de skadade lederna för att återgå till bättre funktionsförmåga.

Vid en potentiell operation ersätts de skadade lederna i kroppen med proteser av stål och plast. Innan operation kommer på tal och blir aktuell krävs en gedigen utredning. Har du drabbats av artros och är i behov av behandling?

Vi utför bland annat behandling av:


Artrosteamet läkare

Vi är ett högspecialiserat team som arbetar med all typ av höft- och knäproteskirurgi. Alla fyra ortopeder har disputerat vid Lunds Universitet på avhandlingar om höft- och knäproteser samt artros. Vi använder moderna evidensbaserade behandlingar, operationstekniker och proteskoncept. Vår grundprincip är att du ska få träffa din opererande läkare både före och efter operationen och vi kommer tillsammans med våra professionella fysioterapeuter och sköterskor ta hand om dig tills vi ser att du uppnått önskat resultat.

Gunnar Flivik

Överläkare, docent ortopedi.

Specialiserad inom höft- och knäproteskirurgi.

CV Pdf, 497 kB, öppnas i nytt fönster.

Amir Ali

Överläkare, med. dr ortopedi.

Specialiserad inom höft- och knäproteskirurgi.

Jon Tjörnstrand

Överläkare, med. dr. ortopedi.

Specialiserad inom höft- och knäproteskirurgi.

CV Word, 22.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Vasilis Zampelis

Överläkare, med. dr. ortopedi.

Specialiserad inom höft- och knäproteskirurgi.

CV Pdf, 218.7 kB, öppnas i nytt fönster.