Höftledsartros

Vad är höftleden?

Höftleden består av höftskålen, som är en del av bäckenbenet, och lårbenets höftkula. Både höftskålen och höftkulan är "klädda" med slätt brosk, ledytan, vilket säkrar att rörelser sker med minsta möjliga motstånd.

Allmänt om höftleden

Höftleden är en kulled, men den är inte lika rörlig som axelleden, eftersom den stabiliseras av kroppens starkaste ledband, och det gör att benen kan bära upp kroppstyngden. Ledpannan bildas där höftbenets tarmben, sittben och blygdben smälter ihop.

Ledkulan utgörs av lårbenshuvudet. I höftleden kan man böja och sträcka, föra benet inåt och utåt från kroppen, samt rotera benet inåt och utåt.

 

Vad är artros?

Artros är en kronisk sjukdom som beror på en obalans av uppbyggnad och nedbrytning av broskceller i leden där den nedbrytande processen går snabbare än den uppbyggande. Det är inte bara brosket som drabbas utan även ledband, ledhinna, ledkapsel, skelett och muskulatur.

Artros i höften

Din höftled består av en ledkula (ledhuvudet på lårbenet) som vilar i en ledskål (ledpannan i bäckenbenet). För att leden ska kunna röra sig mjukt och friktionsfritt är ledytorna beklädda med brosk. Brosket i den friska leden är 4–6 mm tjockt.

När höftleden drabbas av artros försvinner brosket gradvis. Kapseln skrumpnar och benpålagringar kan bildas i kanterna av leden. Slutligen kan det även bildas cystor i benet. Diagnosen säkerställs med vanlig skelettröntgen.

Varför får man höftartros och andra höftledsproblem?

Den grundläggande orsaken till höftartros är inte helt känd. Potentiella riskfaktorer för höftledsproblem är övervikt, ärftlighet, tidigare ledskada, ledbelastande arbete, elitidrott, ålder, inaktivitet och muskelsvaghet.